ĽUTINA: Na odpustovú slávnosť prišlo cez víkend vyše 20.000 pútnikov

16.08.2009 Sabinov

Ľutina 16. augusta (TASR) - Vyše 20.000 pútnikov prišlo v sobotu a dnes na najväčšiu mariánsku odpustovú slávnosť Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie v Ľutine v okrese Sabinov.
Prítomní boli traja arcibiskupi a šesť biskupov byzantského i latinského obradu zo Slovenska a zahraničia.
Ako informoval hovorca Prešovskej achieparchie Ľubomír Petrík, tohtoročná ľutinská slávnosť Zosnutia Presvätej Bohorodičky sa zapíše do histórie zlatými písmenami. Po archijerejskej svätej liturgii sa dnes uskutočnila posviacka rozšírenej a obnovenej Baziliky minor, ktorá je jedinou gréckokatolíckou bazilikou na Slovensku. Po jej rozšírení pribudli dve priestranné bočné lode a kapacita priestoru pre pútnikov sa tak zväčšila o 350 metrov štvorcových.
Arcibiskup a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme Cyril Vasiľ v homílii prirovnal našu púť pozemským životom k životu Panny Márie s tým, že veriaci majú oproti nej jednu výhodu - evanjelium ako cestovnú mapu.
Gréckokatolícki, ale aj rímskokatolícki pútnici zaslali list pápežovi Benediktovi XVI. , v ktorom mu okrem iného ďakujú za vyhlásenie Roka kňazov, s ktorými tvoria spoločenstvo veriacich.
V správe o ľutinskom zjavení sa spomína, že 19. augusta 1851 na sviatok Premenenia Pána (podľa Juliánskeho kalendára), sa miestnej obyvateľke Zuzane Feketeovej zjavil sv. Mikuláš. Po opakovaných zjaveniach postavili na Ľutinskej hore kríž. Na dôkaz zjavení daroval sv. Mikuláš Zuzane mariánsku ikonu, ktorú dala duchovnému otcovi ako dar do budúcej svätyne. Nastalo dôkladné vyšetrovanie biskupským úradom a krajským lekárskym kolégiom. Výsledky komisie boli poslané do Ríma na príslušnú kongregáciu. 24. mája 1855 pápež Pius IX. vydal dekrét, v ktorom sú zapísané všetky odpustky, ktoré možno v Ľutine získať. Počnúc týmito udalosťami, ktoré sa odohrali pred viac ako 150 rokmi, sa Ľutina stala vyhľadávaným pútnickým miestom a je ním až doteraz. V roku 1988 pápež Ján Pavol II. vyhlásil ľutinský gréckokatolícky farský Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky za Baziliku minor.
 

Vyberte región